VAKCINACIJA I ČIPOVANJE

Vlasnici pasa i mačaka treba posebno da obrate pažnju na blagovremeno i redovno vakcinisanje njihovih ljubimaca.

Zakonska obaveza vlasnika je da svaka mačka i pas stariji od 3 meseca budu Čipvani i vakcinisani protiv besnila Pored besnila, svoje pse trebate vakcinisati protivu infektivnih bolesti, kao što su: stenecak, hepatitis, parvoviroza, leptospiroza, corona virus. Vakcinacija pasa protiv ovih zaraznih bolesti nije zakonska obaveza, ali je svakako veoma mudra i savesna odluka.

Za mačke je posebno važna vakcinacija protivu rinotracheitisa, kalicivirusa i panleukopenije mačaka. Vakcinacije posebno u mačaka predstavlja siguran zaštitni faktor zdravlja vaših ljubimaca. Plan vakcinisanja vasih ljubimaca najbolje je da odredi Vaš veterinar u skladu sa uzrastom, zdravstvenim stanjem, kondicijom životinje i epizootiološkom situacijom na terenu. Pravila vakcinisanja pasa i mačaka: – Vakcinisati se može samo klinički potpuno zdrava zivotinja. – 3 – 6 , maksimalno 10 dana pre vakcinacije neophodno je ljubimce očistiti od endoparazita, koji proizvode toksine, time slabe imuni sistem i čine vakcinaciju neefikasnom. – Vakcinaciju štenadi po pravilu treba uraditi u veterinarskoj ordinaciji sa ciljem praćenja reakcije životinje na vakcinu (anafilaksa) Štenad po pravilu vakcinišemo sa 6 nedelja, a kasnije sa 9 i 12 nedelja života..

Mačiće vakcinišemo u starosti od 8 -9 nedelja i revakcinišemo posle 3 – 4 nedelje. Vakcinaciju pasa i mačaka protivu besnila sprovodimo nakon 3 meseca zivota..

Odrasle životinje vakcinišemo jednom godišnje svake godine, sem kod lovačkih pasa gde je zakonska obaveza da se to čini dva puta godišnje..

Aktivni imunitet kod vakcinisanih životinja se razvije obično za 5-10 dana od momenta vakcinacije. U tom periodu ne sme se dozvoliti da se životinja izlaže mogućim izvorima infekcije kroz kontakte sa drugim životinjama, odnosno, njihovim izlučevinama.

U slučajevima oboljenja štenadi, u ranoj fazi, u terapiji se mogu koristiti hiperimuni serumi (pružaju pasivni imunitet kod virusnih bolesti u trajanju od 2 nedelje).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *