AKTUELNE AKCIJE

USLUGE

Opšti klinički pregled

Opšti klinički pregled predstavlja osnovni i nezaobilazni dijagnostički postupak, koji se bazira na pravilno uzetoj anamnezi o pacijentu, teoriskom i praktičnom znanju veterinara kliničara. Sa ciljem daljeg pravilnog usmeravanja aktivnosti na potrebna specijalistička klinička ispitivanja koja će dovesti do dijagnoze kao preduslova kvalitetnog i efikasnog izlečenja. U te svrhe koristimo protokol kliničkog pregleda.

Interna medecina

Interna medicina Abulanta se bavi dijagnostikom I terapiranjem mnogobrojnih patoloških stanja nastalih fiziološkom disfunkcijom ili delovanjem infektivnih agenasa.

Hirurgija

U našoj ambulanti možete zakazati sledeće operativne postupke: -sterilizacija - kastracija - kastracija (kast.kriptohida) - operacija hernija - hirurgija gastrointestinalnog trakta - splenektomija - operacije uha - hirurgija očnih kapaka (entropium, ektropium), roznjace - hirurgija tumora kože, abdomena, mlečne žlezde. - carski rez (incisio Caesare)

Stomatologija

Stanje zuba Vasih ljubimaca odražava njihovo opšte zdravstveno stanje. Problemi sa zubima u pasa i mačaka uglavnom su vezani za način ishrane i rasnu predispoziciju. Granulirana hrana zadržava se na i između zuba i doprinosi pojavi kamenca, karijesa., a potom ozbiljnih oboljenja kao što je paradentoza. Loše stanje zuba može se odraziti na negativne promene u zglobovima i srcu Vašeg ljubimca. Od usluga Vam možemo ponuditi :
- Mehaničko odstranjivanje kamenca - Uklanjanje mlečnih zuba - Uklanjanje stalnih zuba

Dermatologija

U našoj ambulanti mogu se dijagnostifikovati razni poremećaji kože i isti terapirati. - Alergijske bolesti pasa i mačaka - Gljivične bolesti
- Svrab i pruritus kože - Opadanje dlake - Bolesti uha - Bolesti paranalnih zlezdi - Autoimuna oboljenja pasa i mačaka - Parazitska oboljenja

Laboratorijske analize

Naša ambulanta poseduje sopstvenu laboratoriju osposobljenu za mnogobrojne dijagnostičke postupke, međutim takođe i sarađujemo sa eminentnim ustanovama iz te oblasti kao što je Vet lab iz Beograda, sa kolegama iz Belgije i iz Češke republike.

Interna medecina

Ambulanta se bavi dijagnostikom I terapiranjem mnogobrojnih patoloških stanja nastalih fiziološkom disfunkcijom ili delovanjem infektivnih agenasa.

Vakcinacija i čipovanje

Vlasnici pasa i mačaka treba posebno da obrate pažnju na blagovremeno i redovno vakcinisanje njihovih ljubimaca.

Zakonska obaveza vlasnika je da svaka mačka i pas stariji od 3 meseca budu Čipvani i vakcinisani protiv besnila Pored besnila, svoje pse trebate vakcinisati protivu infektivnih bolesti, kao što su: stenecak, hepatitis, parvoviroza, leptospiroza, corona virus. Vakcinacija pasa protiv ovih zaraznih bolesti nije zakonska obaveza, ali je svakako veoma mudra i savesna odluka.

Za mačke je posebno važna vakcinacija protivu rinotracheitisa, kalicivirusa i panleukopenije mačaka. Vakcinacije posebno u mačaka predstavlja siguran zaštitni faktor zdravlja vaših ljubimaca. Plan vakcinisanja vasih ljubimaca najbolje je da odredi Vaš veterinar u skladu sa uzrastom, zdravstvenim stanjem, kondicijom životinje i epizootiološkom situacijom na terenu. Pravila vakcinisanja pasa i mačaka: - Vakcinisati se može samo klinički potpuno zdrava zivotinja. - 3 – 6 , maksimalno 10 dana pre vakcinacije neophodno je ljubimce očistiti od endoparazita, koji proizvode toksine, time slabe imuni sistem i čine vakcinaciju neefikasnom. - Vakcinaciju štenadi po pravilu treba uraditi u veterinarskoj ordinaciji sa ciljem praćenja reakcije životinje na vakcinu (anafilaksa) Štenad po pravilu vakcinišemo sa 6 nedelja, a kasnije sa 9 i 12 nedelja života..

Mačiće vakcinišemo u starosti od 8 -9 nedelja i revakcinišemo posle 3 – 4 nedelje. Vakcinaciju pasa i mačaka protivu besnila sprovodimo nakon 3 meseca zivota..

Odrasle životinje vakcinišemo jednom godišnje svake godine, sem kod lovačkih pasa gde je zakonska obaveza da se to čini dva puta godišnje..

Aktivni imunitet kod vakcinisanih životinja se razvije obično za 5-10 dana od momenta vakcinacije. U tom periodu ne sme se dozvoliti da se životinja izlaže mogućim izvorima infekcije kroz kontakte sa drugim životinjama, odnosno, njihovim izlučevinama.

U slučajevima oboljenja štenadi, u ranoj fazi, u terapiji se mogu koristiti hiperimuni serumi (pružaju pasivni imunitet kod virusnih bolesti u trajanju od 2 nedelje).