NA ZIMOVANJE SA PSOM

U toku je sezona zimskih godišljih odmora. Mnogim vlasnicima pasa javlja se dilema, kome ostaviti kućnog ljubimaca- roditeljima, prijateljima ili ga poveriti pansionu. Mnogi se osećaju nelagodno pri pomisli rastanka sa svojim mezimcem, te odlučuju da ga povedu na odmor sa sobom.


Zimi se opredeljujemo za dva po pravilu veoma različita tipa destinacija- Obilazak inostranih metropola ili odmor uz zimske sportove na jednoj od domaćih ili inostranih planina.
Ako smo se odlučili za bilo koju inostranu destinaciju prvo o čemu moramo brinuti su dokumenti koji su nam neophodni za prelazak granice sa našim ljubimcem. Pas mora biti čipovan i uredno vakcinisan protiv besnila, a svi podaci uredno zavedeni u pasošu. Tu se priča o papirima završava za sve one koji za destinaciju imaju Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko želite da putujete do neke od članica EU, pored pasoša, čipa i vakcine protiv besnila, morate da posedujete i analizu titra antitela protiv besnila. Dokument izdaje isključivo Pasterov institut sa sedištem u Novom Sadu. Pasterov institut rezultate dostavi najkasnije 30 dana pošto im Vaš lokalni veterinar dostavi uzorak krvi vašeg ljubimca. Najranije 48 sati pre puta morate od lokalnog veterinara da uzmete potvrdu o zdravstvenom stanju životinje. Potrebno je takoće dobiti i potvrdu od lokalnog republičkog veterinarskog inspektora.
Bitno je napomenuti da odlazak sa kućnim ljubimcem u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, kao i u Republiku Irsku i Kraljevinu Švedsku nije izvodljivo iz praktičnih razloga. Pomenute države traže da se životinja stavi u dugotrajan karantin pre ulaska u zemlju. Za Veliku Britaniju je određen karantin od 6 meseci. Ako putujete na Maltu, moraćete imati u pasošu da je pas tretiran protiv ekto i endo parazita.
Ako ne napuštate zemlju, već idete na neku od domaćih planina, takođe je bitno da je pas uredno vakcinisan protiv besnila. U minulih 5 godina u Republici Srbiji je zabeleženo preko 200 potvrđenih slučajeva ove smrtonosne bolesti, od kojih je čak 85% zabeleženo među divljim životinjama. Tokom odmora na planini, neretko vaš ljubimac, može doći u kontakt sa divljim životinjama.
Boravak na planini podrazumeva vrlo često i oštrije vremenske prilike. Vodite računa da li je pas pogodne rase za eksponiranje takvim vremenskim uslovima. Ako je kućni pas, proveriti je li mu se razvila podlaka karakteristična za zimsko doba. Mali i psi kratke dlake trebali bi biti po mogućstvu opremljeni adekvatnim prslucima. Psu tokom aktivnog odmora na planini treba davati visokokalorijsku hranu i vitaminske suplemente. Po povratku sa planine bilo bi mudro psu dati tablete protiv crevnih parazita iz preventivnih razloga.
Ako posećujete neku od metropola, trebali biste proveriti kakvi su propisi vezani za kretanje vašeg ljubimca kroz urbane prostore- potrebnost korpi, povoca i slično. Pre puta se treba interesovati da li je smeštaj pet friendly i koji su to kafići i pabovi prijateljski nastrojeni prema vašim ljubimcima.
U urbanim centrima su koncentrisane velike populacije pasa i mačaka, pa je mudro svoju životinju blagovremeno vakcinisati protiv zaraznih bolesti pasa.
Spec. dr vet. med. Dejan Vlačić

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *